Японският автомобилен гигант Toyota се съгласи да плати глоба от близо 16.4 милиона долара на американското правителство за скриването на дефекти с педалите на газта.

Като плаща пълната глоба, Toyota поема отговорност за скриване на дефекта в нарушение на закона, заяви представител на американското правителство.

Говорител на компанията отказа коментар, но добре информиран източник е заявил пред медиите, че компанията ще подпише документите днес.

Фирмата не е съобщила за опасния проблем с педала на газта поне 4 месеца, въпреки че е знаела за потенциалния риск за потребителите, казва Националната администрация за пътна безопасност на САЩ /NHTSA/. Това е най-голямата глоба, която NHTSA някога е налагала.

Toyota върна 2.3 милиона коли само от САЩ заради проблема с педала на газта, който не се връща в начално положение и кара колите да ускоряват неконтролируемо. Общо по света Toyota изтегли над 8 милиона коли.

Този дефект може да е причинил над 50 смъртни случая в САЩ, така че Toyota може да бъде изправена пред серия съдебни дела. В САЩ са подадени поне 97 иска за обезщетение за травми и смъртни случаи, както и 138 дела за обезщетение от потребители, които са искали да им се възстанови разликата в цената, на която са препродали автомобилите си.

От 2008 г Toyota е най-продаваната марка в цял свят. БГНЕС