С нарастването на популярността на смартфоните, трафикът на данни по мобилните телефони нараства, показва изследване на шведския телеком Ериксон, според който този трафик ще се увеличи десетократно в идните пет години, предаде АФП.

В доклада, който Ериксон съобщава, че се основава на измервания "правени в продължение на няколко години в живи мрежи, покриващи всички райони в света", компанията съобщава, че глобалният трафик на данни по сматрфоните се очаква да се утрои само през 2011 г.

"Броят на абонаментите за достъп до интернет на мобилните телефони ще достигне близо пет милиарда през 2016 г. спрямо очакваните 900 милиона до края на 2011 г.", съобщи Ериксон и допълни, че "това ще представлява увеличение с 60% на годишна основа", пише БГНЕС.

Нарастването на достъпа до интернет в идните пет години, независимо от използваното устройство, се очаква да бъде стимулирано най-вече от видеата, отбеляза Ериксон. "До 2016 г. потребителите, живеещи в градски райони, покриващи по-малко от един процент от общата площ на Земята, се очаква да генерират около 60% от мобилния трафик", се посочва в доклада.