ЦУМ може да стане новият дом на Националния исторически музей, ако собственикът на сградата Гeорги Гергов се съгласи да я продаде на добра цена на държавата, заяви министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков. Идеята ЦУМ да стане музей бе лансирана наскоро от лидерът на ДСБ Иван Костов. Чуйте какво още каза министър Трайков.

„Господин Гергов се опитва да продаде ЦУМ на държавата. Ако видим конкретна оферта и ако тя е интересна за държавата, може би ще помислим за това. Само че не приемаме схемата, при която ЦУМ се апортира в капитала на панаира, защото ние сме точно срещу този вид приватизация. Когато господин Гаргов апортира ЦУМ в капитала на Пловдивския панаир, тогава срещу това той още повече ще увеличи своя дял. Така че от тази гледна точка за мен предложението не е приемливо. От друга страна пък, чисто обективно според мен това е чудесна сграда за Националния исторически музей. Ако господин Гергов предложи добра цена за ЦУМ – не съм специалист по недвижими имоти, нито знам какъв е пазарът в момента, - ако той предложи цена за ЦУМ, ние ще я разгледаме и дай Боже НИМ да си има нова сграда в центъра на София, каквато заслужава”, допълни министър Трайков.

Той коментира и настояването на американския посланик Джеймс Уорлик за промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници, която да фиксира тарифите на електроенергията, произвеждана от слънчевите централи, без енергийният регулатор да може да я намалява всяка година. Според енергийния министър цената на тока от слънчева енергия може да се фиксира в закона, но само ако е по-ниска от сегашната.

По-рано посланик Уорлик коментира, че ако законът не се промени в тази посока, американската компания AES ( Ей И Ес) ще се откаже от намерението си да построи най-голямата слънчева централа в Европа и ще реализира проекта в Румъния например.