Когато станах министър и видях батака на АЕЦ “Белене“ мислех най-добре е отговорността да е размита и трябва да има референдум, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Но какво да питаме народа – искаме ли да има ядрена енергетика? За това в страната има сравнително ясен консенсус – да има, каза Трайков. Вторият въпрос е да има ли АЕЦ “Белене“ – и отговорът е - добре е да го има. И следващият въпрос е данъкоплатецът ли да финансира Белене или не – и тогава ние трябва да обясним какво и защо държавата трябва да инвестира. Казахме обаче, че държавата няма да го финансира, така Трайчо Трайков изясни нуждата или не от референдум за АЕЦ “Белене“, каквато идея лансира президентът Първанов.

По спорния въпрос за високите консултантски договори в електроразпределителните дружества Трайков се съгласи, че са високи от гледна точка на заплатите в България. Но от гледна точка на ефективността за преструктурирането на тези дружества, това трябва да се изяснява. Това, което не знам, е има ли ефект и отразява ли се на цената, каза Трайков. “Когато говорим за цената на тока – тя е най-ниската в Европа. А заплатите какви са – и те са най-ниските в Европа. Кое е проблемът – цената на тока или доходите на хората?“, попита министърът.