Цената на природния газ за България да бъде по-ниска заради стойността му на международните пазари. За това ще настоява страната ни при договарянето на синьото гориво с Русия, обясни енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му отсега нататък цената трябва да се формира на пазарен принцип, а не както досега – в дългосрочен план.

Трайков съобщи още, че вече са готови документите за приватизацията на цигареното дружество „Булгартабак”. Шефът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма направи това изказване в Министерския съвет след пленарните разговори с австрийската делегация, която е на посещение у нас.

И за европейския газов проект „Набуко”, и за руския „Южен поток” може да се намери финансиране, заяви още енергийният министър Трайчо Трайков. Въпросът за финансирането на тръбопровода Набуко е сред темите, които българският премиер Бойко Борисов и австрийският канцлер Вернер Файман обсъждат в среща „на четири очи“.

Министър Трайков също така заяви пред журналистите, че в приватизацията на ВМЗ „Сопот” ще могат да участват и финансови инвеститори, но само в консорциум със стратегически. Това условие се поставя, за да се гарантира, че дружеството ще се развива, а няма държавата „да се отърве” от него, като го продаде на инвеститор, който тепърва се учи как се работи.

Министърът подмина без особена емоция коментарите на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, че решението за връщане на собствеността на Пловдивския панаир на държавата е „идиотщина”. „Да отиде и да го каже на съда”, заяви министърът и предупреди, че Гергов не бива да предприема действия, които вредят на Пловдивския панаир, докато съдът не вземе окончателно решение за собствеността му.

Конкретно по отношение на цените на природния газ, Трайчо Трайков каза следното:

"Булгаргаз има мандат с основни точки, които защитава в преговорите. Разговорите стоят в тази посока. Основните моменти са фиксирани в меморандума от лятото на 2010 г. - директни продажби. Водят се разговори по ценообразуващите формули и идеята е те да отразяват по-реалистично движението на горивата на пазарна основа. Исторически цената на природния газ се формира в дългосрочни договори на тръбния газ, тъй като не е имало спот пазар. С развитието на технологиите за втечнен природен газ това стана стока, която може да има ежедневни котировки и това ни дава основание да търсим начини цената да стане по-релевантна на движенията на цените. Нашата идея е това да гарантира по-ниски цени".