Енергийният министър Трайчо Трайков не бил забелязал, че руските представители са учудени от високите цени на газа у нас. Пред журналисти Трайков заяви, че трябва да отпаднат посредниците при договорите между Булгаргаз и Газпром Експорт".

Ето как Трайков коментира посещението на руската страна у нас и разкритията на прокуратурата за загубите на Националната електрическа компания:

Искам да ви кажа нещо много интересно, можете да го предадете на г-н Овчаров, който в парламента ме питаше за рентабилността на АЕЦ „Белене”. Откакто сме въвели търговете за продажба на електроенергия, маржът на търговците е слязъл десет пъти надолу. Т.е. оказа се, че пак има кой да купи тока и да търгува с него, но много по-голяма част от печалбата остава у производителя. Щом някой се е договарял в кабинета на изпълнителния директор, имаме основания да подозираме, че какво ли не може да се е говорило там и да се е договаряло.

Въпрос на журналист: Успяхме да учудим днес руската страна за цената на природния газ…

Успяхме да какво?

Да учудим.

Така ли? Не забелязах да са много учудени. Те гледаха цената, по която купуват например домакинствата в газоснабдените райони и казаха защо те купуват на такава висока цена, като ние продаваме на 338 долара. Първо, ние не смятаме, че 338 долара е чак толкова ниска цена. Но защо домакинствата я купуват на 570, е въпрос, който ще помоля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да анализира и да представи пред нас. Това са регулираните цени, които те са определили на газоразпределителните дружества, които в много голям процент от случаите са Овергаз, който е и посредникът, който продава газа на Булгаргаз.

Нашата позиция е, че договорите за доставка на газ трябва да са между Булгаргаз и Газпром Експорт за всеки договор, който изтича.

Това означава отпадане…

В момента има няколко договора с различни посредници. Както хронологично приключват договорите, тези, които ги заменят, трябва да са между Булгаргаз и Газпром Експорт.