Темата на утрешните българо-руски преговори в рамките на посещението на руския премиер Владимир Путин е развитието на газопровода „Южен Поток”, потвърди енергийният министър Трайчо Трайков. Той отказа да коментира дали в хода на разговорите ще се обсъждат темите за цената на руския газ за България и строежът на АЕЦ „Белене”, въпреки че се очаква утре в София да пристигне както руският енергиен министър Сергей Шматко, така й шефът на корпорацията Росатом Сергей Кириенко. Министър Трайков обясни, че утре ще бъдат подписани два документа – за създаване на съвместна компания за българския участък от „Южен Поток” и устав на проектното дружество.

По-рано от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че в състава на делегацията, водена от Владимир Путин, са министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика Росатом Сергей Кириенко, председателят на управителния съвет на компанията Газпром.

От българска страна в двустранните срещи, освен министър-председателят Бойко Борисов, ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, вицепремиерът и  министър на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката  и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите  Нона Караджова, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

В официалната програма са предвидени среща "на четири очи", пленарни разговори между двете делегации,а след това в присъствието на премиерите Борисов и Путин ще бъдат подписани споразумения в областта на енергетиката и социалната сфера. Председателят на правителството на Руската федерация ще се срещне и с президента Георги Първанов.

Днес и утре в София се въвеждат ограничения на движението заради посещението на премиера на Русия Владимир Путин, съобщи МВР.