България няма вина за това, че проектът „Бургас–Александруполис” може да не се случи, заяви за Дарик икономическият министър Трайчо Трайков. След като по-рано през деня той беше изненадан от изказването на премиера за отказа на България от петролопровода, сега Трайков го аргументира с екологичните опасности. Ето какво каза министърът:

Имаме много силни притеснения по отношение на този проект, екологичните му аспекти и отношението на хората от региона към него са изключително важни за нас. Но освен това по отношение на проекта има много въпросителни по чисто икономическата целесъоброзност и осигуряването му със суровина. Така че, ако този проект не се случи, това няма да е само наша отговорност, а и на останалите партньори по него.

Това означава ли че в крайна сметка България ще подаде наистина сигнал към партньорите си, че ще се откаже от проекта и евентуално ще й се наложи да плати обезщетения по него.

България до момента не е направила нищо, което да компрометира задълженията ни като партньор по проекта и затова трябва много ясно да подчертая, че ние сме изправни толкова, колкото и останалите партньори.

Какво се случва тогава реално с проекта АЕЦ „Белене”?

От „Белене” не сме се отказали. Това, което правим, е процедура, която в крайна сметка трябва да доведе стратегически инвеститор в обекта. Само при това положение ще можем да стигнем до финансовото му приключване и тогава той може да се случи. След като консултантът започне работата си по-късно през лятото, в срок от няколко месеца вече нещата трябва започнат да стават ясни.