Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че е издал заповед от тази нощ да се спре износът на електроенергия. В кулоарите на парламента Трайков обясни, че крайната мярка е заради продължаващата вече шести ден стачка на работниците в "Мини Марица-изток".

Те протестират заради отказа на ръководството да им изплати допълнителни възнаграждения. По думите на Трайков става въпрос за саботаж, а от ДАНС са го информирали, че това застрашава националната сигурност.

Министърът допълни, че исканията на работниците са чути и още преди стачката е постигнато споразумение. Трайков каза още, че стачката добива „червени" частни икономически интереси и посочи като пример тези на Христо Ковачки.

Трайков обясни, че в мините е блокирана доставка на въглища за ТЕЦ Марица-изток 2 от Пернишкия регион. „Те пречат вече на работата на своите колеги от ТЕЦ Марица-изток 2, които нямат отношение към техния спор", каза министърът. Той допълни, че по-късно предстои преминаването на композиции с натриева основа, оттам минава и сярната киселина за ТЕЦ Марица-изток 2.

„На мен това вече ми се струва като надхвърляне на основните негативни ефекти от стачката в Мини Марица-изток. Имаме вече становище от ДАНС, че тази стачка застрашава енергийната система и същевременно националната сигурност", каза министърът.

Трайков допълни, че неговата основна цел е да се възстанови работата в Мини Марица-изток. „Не искам да мисля, че синдикатите бутат в друга посока от тази, която открито декларират. Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността, да бъде осигурено минаването на композициите", каза министърът.

Трайков бе категоричен, че има достатъчно електроенергия за населението и страната. Той е подписал заповед, с която от 01.00 часа тази нощ се спира износът. „Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж. "Законите трябва да се спазват, да спираш композиция на БДЖ очевидно не е спазване на законите", каза Трайков.

Във връзка със спрените в Раднево пернишки въглища за ТЕЦ Марица-изток 2 от централата заявяват, че създалата се ситуация я поставя в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности.

"Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията", предупреждават от централата.