Няма нарушение на законодателството при провеждането на обществената поръчка за избор на строител на Лот 2 от Тракия - Стара Загора - Нова Загора. Това съобщи програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Катя Христова. Организацията е независим наблюдател на процедурата по избор на строител на трасето.

Данните, представени от асоциацията, са част от междинния доклад върху наблюдението на обществената поръчка  по процедурата за избор на строител на Лот 2 в участъка Стара Загора - Нова Загора от автомагистрала „Тракия”. Направени са препоръки, свързани с потенциален конфликт на интереси. Общото заключение от междинния доклад на асоциацията е, че наблюдаваната процедура е проведена открито и прозрачно, в съответствие с основните принципи на Закона за обществените поръчки.

Асоциацията прави опити да бъде независим наблюдател по сделката с автомагистрала „Тракия” от 2005 година, това е наблюдението на трето правителство. От октомври миналата година обаче подписахме споразумението с МРРБ, подчерта доброто си взаимодействие с новата власт изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Асоциацията наблюдава и процедурите за възлагане на обществена поръчка на Лот 3 и Лот 4 от автомагистрала „Тракия”, като  наблюдават не само обществените поръчки, но и самото строителство. От асоциацията са направили и предложения за промени в Закона за обществените поръчки с искане статутът на независимия наблюдател да бъде регистриран в закона.