Акциите на банки ще са сред най-печелившите през 2012 г., въпреки дълговата криза. Това показва анкета сред 866 човека, проведена от Trader.bg. Акциите на големите банки пострадаха значително през 2011 г., защото са кредитори на най-засегнатите от дълговата криза страни. След като вече виждаме стабилизиране на държавите от южната периферия на ЕС, това ще се отрази позитивно и на техните заемодатели и можем да очакваме, че те ще възвърнат добрите си позиции на борсите, коментира Пламен Пейчев, главен дилър в компанията.

Допитването показва още, че се очаква златото да се търгува най-активно до края на 2012 г. 46% от участвалите в анкетата трейдъри смятат, че благородният метал ще е най-предпочитаният актив за търговия през годината. На второ място трейдърите нареждат петролът, който събира 24% от гласовете. Валутните двойки ще се търгуват най-много според 16% от участниците в анкетата. Акциите на компании и индексите са на последните 2 места по привлекателност според българските трейдъри, съответно с 11% и 4%.

Според Пейчев това, че се очаква златото да е най-търгуваният инструмент показва, че въпреки овладяването на дълговата криза и добрите новини за икономиката на САЩ, по-голямата част от инвеститорите все още са предпазливи и предпочитат по-консервативните инструменти за търговия. От друга страна обаче можем да кажем, че апетитът за риск определено започва да нараства спрямо миналата година. Доказателство за това е голямото увеличение на броя на сделките с по-рисковите инструменти акции и индекси на нашата платформа. Въпреки че златото продължава да е най-търгувано, през първите 3 месеца на 2012 г. броят на сделките с индекси и акции е нараснал с над 300% спрямо същия период на 2011 г., допълва Пламен Пейчев.

На въпроса коя ще е най-сигурната валута убежище през 2012 г. българските трейдъри са единодушни, че това ще бъде швейцарският франк. 54% са посочили този отговор. „По този въпрос се оказва, че инвеститорите не очакват да настъпи промяна през настоящата година, тъй като швейцарският франк се представя като най-сигурната валута от 2 години насам”, коментират от Trader.bg. Веднага след франка като най-сигурна валута инвеститорите поставят долара с 30%, а японската йена остава трета с 16%.