Заради световната финансова криза в разградска фирма съкращават работници, започват да пестят от електричество и командировки в чужбина, няма да има и коледни заплати. Това съобщи изпълнителният директор на завода за автомобилни бутала и сегменти "Дружба" Иван Боляров.

„Заявките на всички контрагенти на "Дружба" се редуцират през последните месеци, приходите ни са по-ниски с 20-30%”, каза Боляров. Фирмата произвежда бутала и сегменти и е с рейтинг "В" в информационната система на най-големия европейски производител на автомобили "Фолксваген". 90% от продукцията на "Дружба" е за износ в Германия, Русия, Чехия, Румъния и други държави.

„Заради намаляването на поръчките се свива продукцията и трябва да намалим броя на работниците”, обясни още той. Съкратени ще са 20 от общо 320 работници, други петима се пенсионират. Останалите мерки, които се налагат заради световната финансова криза, от която според Боляров автомобилният бранш е сериозно засегнат, са икономия на електрическа енергия и по-малко командировки в чужбина. „Възнагражденията няма да се замразят, но на този етап не съм оптимист за коледна заплата”, каза Боляров. "Дружба"-Разград е акционерно дружество, в което основен дял – 50% - има "Акционер Фаворит холдинг".

Преди ден стана ясно, че Неохим и Агрополихим също са взасегнати от свиването на пазара за тяхната продукция.