Три варианта за определяне на сградната инсталация предвижда проектът на Наредбата за топлоснабдяване, предложена за обществено обсъждане от икономическото ведомство.

Първият е както досегашният – разликата между измереното на общия топломер и на индивидуалните уреди. Според експертите обаче другите два са доста екзотични.

Единият предвижда количествата, които гълта сградната инсталация, да се определят, като всички абонати си врътнат вентилите на нула, а само тези на последния етаж ги отворят, така че да заработи системата.

Специалистите обаче недоумяват как ще събират хората всеки месец за това „упражнение“, тъй като процентът на сградната инсталация

се променя в зависимост от температурата навънТ

ретият вариант за сградната инсталация прехвърля основния проблем на топлофицираните българи в техните ръце. Той предвижда етажната собственост сама да определи какъв процент от топлината, отчетена от топломера в абонатната станция, ще се разпределя между всички в сградата.

Разбира се, топлинният счетоводител ще е този, който ще каже на хората какъв е обичайният процент за конкретната сграда, но хората могат да изберат друг процент. Това обаче може да доведе до голям хаос в средата на сезона, предупреждават експертите.

По-интересният момент обаче е методиката за разпределение, която не е приложена към наредбата.

Ако в проектонаредбата със сградната инсталация има неясноти за специалистите, най-положителното в нея е, че дава право на всеки абонат да се самоотчита всеки месец. Това е стъпка напред, предвид изискването на европейската директива от 2014 г. всички сметки да са реални.

Директивата допуска, ако ежемесечният отчет не може да става чрез уреди с дистанционно отчитане, да става със самоотчет.

Разбира се, и абонатите, избрали самоотчет, ще трябва да пускат веднъж годишно топлинен счетоводител в апартамента си. Същото е предвидено в наредбата и за случаите, в които се ползват уреди с дистанционно отчитане.

Нов момент в предложения за обсъждане документ е и това, че абонатите ще могат да си зануляват прогнозните дялове само ако отсъстват поне за 3 месеца. Това трябва

да се удостовери с подписите на двама съседи

и домоуправителя.Освен това в документа е предвидена санкция за повреден водомер за топлата вода. Тя е служебно начисляване на 140 л вода на денонощие на човек от домакинството. Двойно по-голяма е санкцията, ако изобщо липсва водомер.

Очаква се фирмите за дялово разпределение обаче да скочат срещу текстовете в наредбата, които уреждат точно каква информация за обслужваните от тях имоти трябва да предават на топлофикациите.

Освен такава за броя на водомерите, за пломбираните радиатори и радиаторите топлинните счетоводители ще трябва да си дават и коефициента, с който преобразуват неясните цифри от индивидуалните топломери в киловатчасове.