Въпросът с гаранциите няма да попречи на реализацията на втората кредитна линия за Гърция, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, цитиран от радио Атина.


Трише поясни, че успехът на гръцката стабилизационна програма зависи от решимостта и последователността на властите в Атина и призова за незабавно прилагане на решенията, взети на срещата на лидерите от еврозоната на 21 юли в Брюксел, предвиждащи Гърция да получи втори спасителен заем за справяне с дълговата криза.


Новите притеснения за Гърция възникнаха, след като Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че страните от еврозоната, които се опитват да убедят Гърция да предостави гаранции в налични средства срещу отпуснатата й финансова помощ, рискуват да забавят следващия транш за страната и да я тласнат към фалит.


На извънредната среща на лидерите на еврозоната през юли бе договорен втори спасителен пакет за Гърция.

 

След това , в двустранно споразумение Атина прие да предостави на Финландия гаранции срещу финландския дял от спасителния кредит, след което подобни гаранции поискаха Австрия, Холандия, Словакия и Словения.


Междувременно агенция Reuters предаде, че Финландия е предложила да бъдат прехвърлени имуществени активи на гръцката държава на холдингова компания в Люксембург като гаранция за новия заем, който ще бъде предоставен на Гърция по линия на Европейския фонд за финансова стабилност.


A пред депутати от управляващата партия ПАСОК финансовият министър Евангелос Венизелос предупреди, че следващите два месеца ще бъдат трудни за Гърция заради задълбочаващата се рецесия. /БТА/