Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише обеща в да се фокусира над инфлацията в еврозоната и да не позволи намаляването на лихвите в САЩ и Великобритания да отклони банката от строгата монетарна политика.

В интервю за “Файненшъл Таймс” Трише твърди, че всяко доказателство за вторични ефекти, водещи до повишение на инфлацията, ще бъдат критични за политиката на банката. Той уточни, че Европейската централна банка е в контакт с други големи централни банки, за да координират отговора си на глобалния кредитен срив.

Основният лихвен процент на Европейската централна банка в момента е 4,0%. Инфлацията в еврозоната стигна до 3,1 на сто през ноември, което е най-високото ниво от шест и половина години, дължащо се на повишените цени на енергията и храните.

Трише, който бе избран от “Файненшъл Таймс” за личност на годината, омаловажи влиянието от глобалните проблеми с кредитите за 13-те държави в еврозоната, но отбеляза, че рисковете за всяка пазарна икономика са неизбежни, допълва БГНЕС.