Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише предупреди, че хаотичните движения на обменните курсове имат "обратни последици" за икономическата стабилност, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. 

Трише добави, че е съгласен с американските власти, когато казват, че "силният долар е в интерес на Съединените щати".

Еврото днес надхвърли  прага от 1,40 долара за пръв път от осем месеца, след като 22-мата члена на комисията по паричната политика на ЕЦБ оставиха лихвата по рефинансирането на сегашното й равнище от 1 процент, отбелязва ДПА.

ЕЦБ запази и водещата си лихва на сегашното й исторически ниско равнище от 1 на сто.

Шефът на ЕЦБ посочи, че централните банкери и представителите на големите страни ще имат възможността да обсъдят обменните курсове на срещите във Вашингтон следващите дни.

Инфлационният натиск остава сдържан, продължи Трише на пресконференцията след заседанието на ЕЦБ. Той отбеляза, че банката продължава да  наблюдава развитието на ситуацията с оглед неконвенционалните валутни мерки и усилията за инжектиране на ликвидности в икономиката.

Икономическото възстановяване в еврозоната се очаква да остане умерено и ще бъде съпътствано от трайни неясноти, а лихвите на ЕЦБ  са подходящи, заяви Трише, цитиран от Франс прес.

"Скритата динамика на икономиката в еврозоната обаче продължава", добави той.