Президентът на Европейската централна банка Жан - Клод Трише заяви, че развиващите се страни понасят рецесията по-добре от напредналите икономики.

На конференция в Сеул той посочи, че значението, което развиващите се икономики имат в търговията и на финансовите пазари, нараства. Световната икономика ще зависи от това какъв растеж и финансова стабилност ще постигат развиващите се икономики.

През миналия месец Международният валутен фонд оповести прогноза, според която икономики като Бразилия и Русия ще постигнат растеж от 6.3% през тази година, което е близо три пъти по-голям ръст от очаквания в напредналите страни. В същото време Европа е фокусирала усилията си в спасяване на единната валута еврото с план за близо $ 1 трлн., след като дълговата криза в Гърция се разпростря в еврозоната, посочва агенция Блумбърг.

Няма англо-саксонска конспирация срещу еврото, казва пък в интервю за вестник Le Monde президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Не бива да се вярва на конспираторски теории, че някой се опитва да срине еврото. Вярвам, че ситуацията в момента се дължи на факта, че някои международни инвеститори се затрудняват в това да разберат случващото се в Европа, а също и какъв е механизмът на вземане на решения. Нужно е време пазарът да реагира на плана за близо $ 1 трлн.

Тези мерки са толкова значителни, че няма съмнение в ефекта им, който може да бъде само положителен върху пазарите, каза още Трише.

Еврото е валута, на която може да се има доверие. Тя съхранява стойност.

За Гърция няма план "Б", посочи още Трише. Страната трябва и ще осъществи ангажиментите, които пое. В интервюто обаче президентът на Европейската централна банка не прави коментар на факта, че една от големите испански банки се наложи да бъде спасена през миналата седмица, което пазарите изтълкуваха като силно негативно събитие.