ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се доближи в непосредствена близост до 15-месечния си връх през изминалата сесия, като едва няколко пипса не достигнаха на единната валута, за да преодолее това ниво и да продължи възходящия си тренд от началото на март насам. Всъщност единствената причина за последващия спад на валутата беше понижението при щатските борсови индекси, което доведе до по-силно търсене на нискодоходни активи към края на деня.

С основна заслуга за доброто представяне на еврото бяха позитивните макроикономически данни за БВП и продажбите на дребно в Еврозоната, които излязоха в унисон с предварителните прогнози, както и коментарите от страна на Жан-Клод Трише след края на срещата на Европейската централна банка. Президентът на монетарната институция заяви, че ЕЦБ ще започне постепенно да преустановява отпусканите досега нисколихвени заеми на търговските банки, с което се поставя началото на изтеглянето на средствата, които целяха повишаване на ликвидността в икономиката.

Въпреки че според Трише тези мерки не са знак, че централната банка ще започне да увеличава лихвите, според мнозинството пазарни участници именно това е следващата стъпка, която ще предприеме институцията. Разбира се, за да говорим за покачване на лихвения процент спрямо текущото му рекордно дъно от 1%, трябва да изчакаме по-продължително възстановяване на европейската икономика, което ще отнеме поне няколко тримесечия. Въпреки това вчерашното решение на ЕЦБ е знак, че Еврозоната е започнала да показва признаци на съживяване в икономическата активност.

С оглед на представянето на еврото спрямо щатския долар в рамките на следващите дни с особен интерес се очакват днешните данни за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ. Имайки предвид сравнително добрите новини от института ADP в сряда и вчерашните молби за безработица, можем да очакваме позитивни стойности и при т.нар. “non-farm payrolls”.

През последната над една година този индикатор е един от най-следените от трейдърите и волатилността при основните валутни кросове след обявяването му е особено висока.                           

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.5043; High – 1.5140; Low – 1.5041; Close – 1.5053

Вчерашният тест на върха при 1.5144 съвпада с прогнозите ни за продължаване на възходящия тренд и пробив на това ниво. При неговото преодоляване следващата по-сериозна цел в посока нагоре се намира в подножието на 1.53. Критичен с оглед на последната възходяща вълна след 1.4828 ще бъде пробив на 1.5031. Ако станем свидетели на пробив на това ниво, можем да очакваме спад до 1.4970.

 

GBP/USD

Open – 1.6626; High – 1.6720; Low – 1.6529; Close – 1.6538

Както посочваме в анализите си от последните няколко дни, пробив на 1.6744 ще даде знак за подновяване на възходящото движение. Неуспехът на паунд/долар все още да преодолее това ниво е знак за по-голямата вероятност за подновяване на спада. Първа краткосрочна цел в посока надолу е 1.6519, следвана от 1.6378 и 1.6270. Критичен за „мечия” сценарий ще бъде пробив на 1.6744.

 

USD/JPY

Open – 87.37; High – 88.46; Low – 87.33; Close – 88.25

Напълно в тон с вчерашните ни прогнози корекцията при долар/йена беше ограничена от низходящата тренд линия през върховете при 92.32 и 90.60. Текущата й проекция при 88.30 е важна съпротива е посока нагоре, тъй като тази тренд линия дефинира спада след 92.32. Дори при неин пробив обаче, средносрочният „мечи” сценарий ще се запази, докато двойката се намира под 90.60. Цели в посока надолу са 87.62 и 86.98, а при по-силно низходящо движение ще последва спад до 86.50.