Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише е отказал да одобри пълния пакет санкции в еврозоната, приети от финансовите министри на ЕС тази седмица, пише в. „Файненшъл таймс“. Разкритията идват сред вълна критики в Германия за компромиса между канцлера Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, постигнат на двустранната им среща и предвиждащ сериозно разводняване на наказанията при неспазване на изискванията за строг контрол върху държавния дълг и бюджетния дефицит.

Трише, който е сред най-отявлените привърженици на твърдите санкции срещу нарушителите на правилата в еврозоната, поиска черновата с новите правила, разпространена тази седмица, да бъде изтеглена. Той обаче не посочи изрично аргументите си за това. От канцеларията му разпространиха мемо, в което се настоява в доклада на финансовите министри на ЕС изрично да бъде записано, че „президентът на ЕЦБ не е съгласен с всички елементи на доклада“.

Заключенията на министрите ще бъдат представени на среща на лидерите на ЕС следващата седмица, председателствана от Херман ван Ромпуй. Френско-германската сделка от понеделник обаче означава, че членките на еврозоната няма да бъдат автоматично санкционирани, ако нарушават правилата на Пакта за стабилност. Вместо това финансовите министри ще продължат да държат политическия контрол и да решават дали да бъдат налагани санкции.