За повишаване на качеството на труда трябва да се работи по-интелигентно, а не по-усилено. Това сочат международни изследвания, представени от проф. Франк Пот на международна конференция в София за повишаване на качеството на труда в Европа.

Според проф. Пот идеята за интелигентен труд трябва да се възприеме и от синдикатите. В бъдеще ще бъдем изправени пред намаляваща работна сила, поради все по-застаряващото население на Европа, затова иновациите на работното място са важни, тъй като чрез тях се повишава качеството и производителността на труда, посочи проф. Пот. По думите му изследвания в редица европейски държави показват, че иновативните предприятия и фирми са по-конкурентоспособни, в тях няма текучество на работната сила, производителността и автономността на труда е по-голяма.

На конференцията бяха представени резултатите от европейски проект за качеството на труда на стойност три милиона евро, финансиран от Европейската комисия.

Проектът е осъществен за три години и в него участват 11 държави. Проучването сочи, че половината от създадените през последното десетилетие около 17 милиона работни места са с високо качество, което включва заплащането, автономия на труда, възможност за кариера, за обучение.

Не винаги тези елементи вървят в една посока и често водят до голяма интензивност на работата, което влошавана баланса между личен и професионален живот, коментира Васил Киров от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, социолог и преподавател в университети във Франция и в Белгия.

Според европейската статистика България има най-нисък процент на хора, които се обучават в придобиване на нови умения. Работодателите не финансират обучението на кадри, а при тези, които го правят, е за малко часове и с малки бюджети.

Положителната тенденция е, че у нас мъжете и жените имат сравнително равни шансове за работа, а професионалният и личният им живот е по-балансиран, каза Васил Киров.

Той допълни, че изводите, направени от проучванията по проекта, ще бъдат взети под внимание при планирането на националните политики за развитие на човешките ресурси за периода 2014 г.-2020 година.(БТА)