Трудна седмица изпраща Българската фондова борса. Акциите се търгуваха в ниски обеми, под натиска на продавачи.

Макар според анализатори нивата вече да са атрактивни за покупки, такива не успяват да съживят търговията, още повече, че на световните пазари сътресенията продължиха и през тази седмица, отвличайки вниманието на инвеститорите от задграничните апетитни възможности.

И четирите индекса отстъпиха от позициите си, като SOFIX се озова на 19-месечно дъно.

Ветеранът приключи петдневката с понижение от 2.34% до 1114.76 пункта. BG40 спадна с 3.12% до 297.03 пункта. BGREIT се понижи с 1.33% до 94.65 пункта, а BGTR30 изгуби 1.67% до 755.29 пункта.

Интересна през седмицата бе търговията с Кремиковци АД. В 142 сделки се прехвърлиха общо 36 188 лота на комбината, като седмицата започна при цена 2.59 лв. за акция в понеделник и приключи при средна цена от 2.40 лв. за лот.

Дружеството бе във фокуса на внимание в четвъртък, когато взрив разтърси София, а очаквана последваща експлозия на отстоящите на неголямо разстояние от Кремиковци АД военни складове, разпалиха опасенията, че предприятието може да пострада.

Такива бяха категорично отхвърлени от ръководството му, макар в интервю пред Дарик директорът за връзки с инвеститорите да призна за евакуация на част от административния персонал. В напрегнатия ден акциите на Кремиковци АД започнаха да спадат, а динамична бе търговията с тях и в петък.

Строителните дружества също бяха потърпевши от негативини инвеститорски решения. Холдинг Пътища АД падна под хиляда лева, като от средна цена 1 017.76 лв. в понеделник, завърши седмицата на 935.31 лв., при прехвърлянето на 1 265 лота в 331 сделки.

Интерес към себе си привлякоха холдингите, които в началото на седмицата развижиха търговията с прехвърлянето на по-големи обеми. Показателен в тази насока бе Синергон Холдинг АД, пир който в 129 сделки се изтъргуваха 12 823 лота.

Една от най-търгуваните акции, тази на Химимпорт АД  коригира от 8.99 лв. на 8.53 лв. средно за лот в петък и бе обект на 594 сделки.

През седмицата бе интересно да се види как решенията от десетките общи събрания на акционерите бяха интерпретирани от инвеститорите, тъй като много дружества обявиха разпределяне на дивидент от печалбата за 2007 година.

Направи впечатление и оборотната търговия на облигации и компенсаторни инструменти, които са покозателни за това, че нискорисковите инструменти добиват по-голяма тежест при мечи пазар.