Финансовият портал Моите пари поде кампания за Справедлив Данък Добавена Стойност. Под тази формулировка икономистите имат предвид възможността, която европейска директива* дава за промяна на системата по внасяне на ДДС от малките, микро и средни предприятия у нас, без това да навреди на приходите в бюджета. Подобни практики съществуват в много европейски страни, а при благоприятно стечение на обстоятелствата е възможно това да се случи и у нас. 

В момента всяка фирма, която извършва продажба на стоки и услуги, фактурира продажбите с начислен Данък Добавена Стойност. Така например при продажби за 100 лв., тя начислява 20% ДДС, които купувачът плаща. В определен срок дадената фирма е длъжна да внесе в хазната тези 20 лв. от ДДС.

Много често обаче става така, че фирмата не е получила реално плащане по издадените фактури,  но това не отменя задължението й да внесе начисленото ДДС. Ако не спази сроковете, фирмата е заплашена от наказателни санкции и тежки глоби. Ето как дружествата са принуждавани да изваждат средства от собствения си оборот, с които да финансират държавния бюджет, докато си получат плащанията по фактурите с ДДС.

Една техническа промяна, която да направи така, че ДДС се внася в хазната когато бъде платена от купувача,  би помогнала "неимоверно много на предприятията", смята Деян Василев, управител на Моите пари. Той продължава с прогнозите си, че това "би повишила ликвидността им и би намалила фалитите в сектора". По логиката му фирмите ще получат глътка свеж въздух, за да развиват по-активно икономическата си дейност и това ще доведе неминуемо до повишаване на Брутния вътрешен продукт на страната.

Анализаторът от Моите пари Иван Стойков допълни, че тази мярка ще улесни значително малките и микропредприятията, за които често се казва, че са "гръбнакът на икономиката". В цифри това означава следното:  над 90% от предприятията у нас са с персонал до 9 души. Близо 7% от бизнеса е съсредоточен в малки предприятия. В дефиницията микро, малки и средни предприятия у нас се вместват близо 370 хил. фирми. Те дават работа на 1.6 млн. души, което е над 75% от всички заети в България.

Изброявайки тези данни Стойков намекна, че заради кризата и заради необходимостта да посягат към оборотни средства, за да финансират бюджета, тези малки, микро и средни предприятия търпят несгоди. По данни на Националния статистически институт към началото на 2012 година има намаление на заетите в тези предприятия с 56 хил души. "Възможно е тези хора да са освободени от работа заради трудностите, които фирмите изпитват", каза Стойков.

Към 2011 година има над 35 хил. закрити предприятия от такъв вид - микро, малки и средни предприятия. Има обаче и положителна тенденция: към първото тримесечие на тази година новозакритите предприятия са около 27 хил. Наблюдава се тенденция на възстановяване на новооткрити предприятия, като темпът, с който се възстановяват тези предприятия, се доближава до темпа, с който са се откривали нови фирми преди началото на кризата, обърна внимание Иван Стойков.

"Ако в момента виждаме нарастване на новооткритите предприятия, това е защото има новооткрити най-вече микро предприятия, докато малките и средните дружества намаляват с 10%", уточнява той. Това идва да подскаже, че в момента нашата икономика разчита основно на предприятия, в които работят двама - трима души, но не повече от девет души, ето защо би било добре да им се помогне със Справедлив ДДС, обясняват от Моите пари.

Сайтът ще инициира обществена дискусия по въпроса, ще въвлече институциите в изготвянето на икономически анализ за ползите и рисковете от въвеждането на промяната и ще се събере подписка, която да внесе в парламента. 

Очакванията са, че при позитивна нагласа към кампанията, промяната може да влезе в сила най-рано през 2014-та година.

Тази промяна ще бъде напълно неутрална към фиска и няма да навреди на приходите в бюджета, настоява Мадлен Леви, председател на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, която обединява 70 счетоводни къщи и също е участник в кампанията за Справедливо ДДС.

Продавачът ще начислява, но няма да внася ДДС, докато не получи плащания по фактурите, с които е осчетоводил продажбите. По същия начин купувачът няма да ползва данъчен кредит и фискът по никакъв начин няма да почувства забавяне в приходите си от ДДС, обяснява Леви.

Експертката настоява, че ако тази корекция бъде въведена за фирмите с годишен оборот до 500 хил. евро, това ще им даде възможност сами да планират дейността си по ДДС. Те ще имат възможност да осчетоводяват фактурите за продажби с ДДС по специална сметка с отложено ползване на данъчен кредит. Това може да стане, например, до 12 месеца от датата на издаване на фактурата или датата на настъпване на данъчното събитие.

Организаторите, които подемат инициативата за Справедлив ДДС, посочват, че проблемът е особено характерен за българската действителност, тъй като проблемите със забавените плащания са породени от тежката междуфирмена задлъжнялост. Особено наболял е проблемът за фирмите, които работят с общините или с държавен орган като клиент. Същото важи и за участието по европейски проекти, където също според експертите се чака дълго преди да се преведе плащането.

Подобни схеми с ДДС, които са от полза на малкия бизнес и се базират на европейската директива, третираща материята, работят в страни като Словения, Полша, Великобритания, Румъния. 

*Директива 2010/45/ЕС от 13 юли 2010 г.