От днес - 20 септември, до 22 октомври общините отново могат да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. Документи се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд “Земеделие” – Разплащателна агенция и по двете публични мерки на програмата – 321 „Основни услуги за населението в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”, съобщиха от фонда.

Общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на селски пътища, канализация, водоснабдяване и друга междуселищна инфраструктура. Ще се приемат проекти също и за създаване или модернизиране на съществуващи центрове за социални, културни, спортни и друг тип дейности, както и за реконструкция на църкви – от местните подразделения на вероизповеданията. Общият размер на инвестициите по всички проекти, с които една община има право да кандидатства, не може да надхвърля 10 000 000 евро за целия период на действие на ПРСР – до 2013 г.

Новият прием на проекти по ПРСР за общините се отваря само за месец с бюджет за около 100 млн. евро. В неговите рамки общините могат да се възползват от по- облекчени условия при кандидатстването си по ПРСР, след като бяха направени промени в нормативната уредба.

Най-важното облекчение е свързано с увеличения размер на авансовите плащания. Освен на авансово плащане от 50%, общините имат право и на 20% междинни плащания. Отделно, по предложение на Държавен фонд “Земеделие” в момента съвместно с Министерство на финансите се подготвя проект на Постановление за отпускане на безлихвени заеми в рамките на оставащите 30% от одобрената субсидия, чрез които да се обезпечи финансирането на крайния етап на общинските проекти.

Към днешна дата по двете публични мерки на ПРСР са изплатени близо 290 млн. лв. авансово, с които стартира изпълнението на вече одобрени 250 общински проекта.

Междувременно от Държавен фонд “Земеделие” в петък бяха одобрени  нови 32 проекта по Програмата за развитие на селските райони. Инвестициите включват проекти именно по двете общински мерки, както и по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.