Туристическата компания TUI Travel обяви, че купува 60 нови самолета Боинг на обща стойност $ 6.09 млрд. Сделката предстои да бъде одобрена от акционерите на дружеството, тъй като е твърде голяма по размер. Агенция Ройтерс обръща внимание, че голям акционер в TUI е германска компания, която притежава дял от 56%.

 

Самолетите са от модела 737 MAX Boeing. Една трета от машините или общо 40 самолета ще са от вида Boeing 737 MAX-8, а останалите 20 ще са от Boeing 737 MAX-9-варианта. В момента TUI работи със 140 летателни машини. Очакванията са новите самолети да постъпят в парка й в годините между 2018 и 2023-та година.

 

TUI е една от най-големите компании в областта на туризма в световен мащаб. Покупката на нови летателни машини е съобразена със стратегията й за модернизиране на бизнеса. TUI има център за услуги и в България, но нито един хотел от намиращите се в страната не е включен в каталога TUI Premium.

 

В прессъобщението от дружеството посочват, че са получили значителна отстъпка от цената за покупка на машините от производителя Boeing. Освен 60-те самолета, TUI ще получи правото да купи на преференциална цена и допълнителни 30 самолета Boeing 737 MAX.

 

TUI обмисля и покупка на осем двигателя LEAP-1B на обща стойност $ 104 млн., които ще са необходими при поддръжката на новите боинги.

 

С обновяването на парка TUI се надява да постигне 13% подобрение на ефективността в разхода за гориво, което е щадящо и околната среда. Разчита се, че новите машини ще редуцират с 40% шума от дейността по превоз на туристи със самолети. Ще се постигнат по-ниски разходи на едно пътническо място в самолетния парк на компанията.