След близо година колебания и дори откровено противопоставяне на противниците на Ислямска държава по време на обсадата на Кобане, Турция започна военни операции срещу терористичната групировка.

Това се случва след като взрив, предизвикан от атентатор самоубиец, уби десетки и рани над 100 студенти в град Суруч, близо до границата със Сирия.

Предполага се, че атентатът е извършен от 18-годишно момиче, обучено и изпратено от Ислямска държава.

Във взривения културен център често са пристигали доброволци, които работят с кюрдските бежанци от разположения оттатък границата сирийски град Кобане. Синхронизиран атентат в сирийския град уби двама души.

Според кюрдски активисти атаката е за отмъщение на кюрдската съпротива за загубите на джихадистите в Кобане.

Освен това атентатът в Суруч е извършен с цел да сплаши турските власти, след като прокюрдската Народна демократична партия успя да влезе в парламента на изборите през миналия месец.

В отговор днес сутринта турските военновъздушни сили са осъществили въздушни удари срещу три позиции на Ислямска държава в Сирия в рамките на само 13 минути.

Три турски изтребители F-16 са ударили два щаба и един сборен пункт на терористите в Сирия с управляеми ракети.

Вчера по време на престрелки с Ислямска държава на границата в провинция Килис беше убит турски войник.

Междувременно Турция обяви, че предоставя военновъздушната база Инджирлик на САЩ за удари срещу джихадистите, след като в продължение на месеци отказваше да го направи.