Турция не може да предостави повече вода на Ирак и Сирия, заяви енергийният министър на страната Танер Йълдъз, след като представители на трите страни се срещнаха, за да обсъдят разпределението на водните ресурси от реките Тигър и Ефрат.

Разговорите в Анкара последваха след обвиненията на Ирак миналия месец, че Турция задържа водата въпреки обещанието да увеличи количествата в южната си съседка.

Знаем за нуждата от вода в съседните ни страни, но нямаме много от нея в нашите язовири. Турция увеличи водния поток до 517 от 500 куб. м/секунда., заяви Йълдъз пред репортери преди срещата. Той добави, че страната не може да увеличи повече количествата доставяна вода.

Неговите коментари бяха контрирани от колегите му от Ирак и Сирия на разговорите. Те съобщиха за спад във водния поток от Ефрат, който преминава през сирийска територия преди да достигне Ирак. "Получихме само 8 млрд. куб. м вода от Ефрат в периода между август 2008 и 2009 г. Това означава спад с 30%. Дъждовете също намаляха с 40%, което доведе до засушаване, спад в земеделското производство и масово преселване в южната част на страната", заяви министърът на водните ресурси на Ирак Абдул Латиф Рашид. БГНЕС