Турция се готви за извънредни избори на 1 ноември, а турската лира падана до рекордно дъно срещу долара.

Президентът на страната, Реджеп Ердоган, който по конституция е безпартиен, отказа да изпълни основния закон и действа като при извънредна ситуация, като не даде мандат за съставяне на правителство на най-голямата опозиционна партия.

Нещо повече, турската Централна избирателна комисия, предложи датата 1 ноември за предсрочни избори в Турция, пише Hurriyet.

По принцип периодът за подготовка на е 90 дни. От комисията обаче изненадващо решиха, че могат да го намалят на 60 дни в случай на "повторение на общите парламентарни избори".

Процедурата беше ускорена след като лидерът на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Давутоглу върна мандата за съставяне на кабинет на президента. Ердоган от своя страна отказа да даде на опозицията възможност да управлява и направо обяви, че Турция трябва да се готви за избори. По принцип срокът от 45 дена за формиране на правителство изтича на 23 август.

Новините доведоха до ново силно поевтиняване на турската лира, която загуби близо 30% от стойността си срещу долара от началото на годината насам.

Лирата падна с 2.6% днес, до рекордно дъно от 3.0031 USD/TRY, като турската валута за първи път се търгува под 3 USD/TRY.