През първите три месеца на годината чуждестранните туристи у нас са били с 6.6%  по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Най-голям спад се отчита от Великобритания, Ирландия, Белгия и Румъния. В същото време нараства броят на туристите, които се записват за лятна почивка у нас от страни, които нямат голям дял в родния туризъм, съобщи още Крушкова. Румъния бележи 80% ръст в записванията, по-ниско, но стабилно нараства броят на решилите да изкарат лятната си ваканция у нас туристи от Унгария, Чехия, Холандия, Молдова. С 38% са се покачили записванията от страна на руснаците, като се очаква броят им да расте след като вчера стана ясно, че се премахват таксите за издаване на български визи, с което цената им пада на 35 евро.

Според Крушкова със записванията ще се навакса, защото тази година те са изместени и са съсредоточени през този и следващите месеци.

Данните на агенцията показват още, че през първите 3 месеца на годината разходите на българи за пътувания в чужбина са спаднали с 21.2% като Гърция и Турция остават основни дестинации. Пътуванията зад граница като цяло са се снижили с 23.5% от януари до март, а специално за страните от ЕС - с 28.5 на сто.

Приходите от туризъм през първите два месеца на годината са 166 млн. евро, което е спад с 8.7% спрямо януари-февруари 2008 година