Световната туристическа индустрия отбелязва ръст от 7% от началото на годината, спрямо същия период на 2009 г. Това съобщи генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Табел Рифай по време на Среща на министрите по туризма в рамките на туристическото изложение WTM в Лондон. Най-добри резултати отчита Азия, която е постигнала ръст от 14%, докато в Европа той е едва 3 на сто, отбеляза Рифай. 

Срещата на министрите по туризма се организира от Световната туристическа организация за четвърти път в рамките на най-голямото туристическо изложение за професионалисти World Travel Market в британската столица. Във форума тази година взеха участие министрите на туризма на Мексико, Великобритания, Австралия, Гърция, Египет, Тунис, Китай, Барбадос, президентът на Световния съвет за пътувания и туризъм Джефри Липман, и др. България беше представена от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
Оценките за развитието на туризма за миналата и тази година са умерено оптимистични, подчертаха участниците във форума. Според тях възстановяването на сектора все още е крехко и недостатъчно устойчиво. Въпреки това туризмът остава водеща дейност в световната икономика, обобщи Талеб Рифай. 

Като основни трудности пред развитието на сектора бяха посочени бюджетните дефицити на страните и увеличаването на данъчната тежест. Германия вече е въвела нов данък върху авиопревозите, като такъв предстои да бъде въведен и във Великобритания. Друг съществен момент с негативен ефект в процеса на възстановяване е създаването на по-малко работни места, отколкото преди кризата, отбелязаха още участниците във форума.

Фокусът на дискусията бе поставен върху начините, по които бъдещите бизнес модели и обществени политики могат да стимулират устойчив ръст на туристическата индустрия. Участниците представиха успушни практики в своите страни и мерки, с които националните правителства насърчават конкурентното развитие на сектора. Приоритетите в световната туристическа индустрия са свързани с развиването на отговорния туризъм, устойчивото развитие, запзването на културното и биологично разнообразие. «Световните тенденции за развитие на сектора съвпадат с националните приоритети на България, което е уникален шанс да промотираме по най-добрият начин продукти и услуги, от които се интересува модерният турист и пътешественик, подчерта зам.-министър Иво Маринов.

Това са куртурно-историческите маршрути, които са чудесна възможност за целогодишен туризъм и могат успешно да бъдат съчетани със ски или морски ваканции, еко-пътешествия, СПА и уелнес, селски туризъм, круизни пътувания, голф, тур по пътя на виното и много други. В същото време предизвикателствата пред сектора у нас в голяма степен съвпадат с тези пред световната туристическа индустрия и бяха обсъдени в рамките на форума, допълни зам.-министър Маринов. Те са свързани с необходимостта политически да бъде оценена ролята на туризма за икономическото развитие на света, включително за преодоляването на климатичните промени, както и да бъде създадена по-благоприятна бизнес среда за развитие на туризма. Участниците във форума се обединиха около тезата, че по-добрата политика се създава не чрез рестриктивни мерки, като въвеждане на нови данъци или повишаване на данъци и такси, а чрез насърчителни мерки – преференциални кредити, визови облекчения, изграждане на по-добра инфраструктура от страна на държавата и т. н.

За по-нататъчното развитие на туризма бе посочена и важната роля на публично-частното партньорство, като в този процес трябва да има две силни страни - силна и компетентна държавна администрация в туризма и обединен туристически бизнес, като партньор на държавата.