Най-големият оператор на мобилна телекомуникационна мрежа в Турция Тюрксел съобщи, че е подписал договор за отпускане на заем в размер на 285 млн. долара. Средствата ще бъдат използвани за инвестиция във внедряване на шведска технология от второ и трето поколение.

Базираната в Истамбул компания планира общо 750 млн. долара инвестиции в изграждане на 2G и 3G инфраструктура. Високоскоростната 3G мрежа се очаква да заработи до края на месец юли. Конкурентите на Тюрксел - Voadfone и Avea също спечелиха лицензи за изграждане на модернизирани мрежи.

Договореният нов заем ще бъде използван за закупуване на оборудване и услуги от Ericsson, най-големият производител на устройства за мобилни мрежи в света. Кредитът бе отпуснат от две банки - Credit Agricole Bank и Nordea Bank AB, с гаранции на шведският Export Credits Guarantee Board.

Цената на заемния ресурс е между 4 и 4.5% и има 5-годишен матуритет. Тюрксел е компания с 37 млн. клиенти и 56% пазарен дял в Турция. След оповестяване на новината, акциите й се покачиха с 1.75% до 8.70 лири. Today's Zaman