България ще бъде фактор на една много по-активна политика на ЕС към Туркменистан. Това обеща президентът Георги Първанов по време на срещата с туркменистанския си колега Гурбангули Бердимухамедов, който е на официално посещение у нас. Българският държавен глава подчерта, че има голямо съвпадение във виждането на двете държави за енергийно сътрудничество. Туркменистан е на пето място в света по залежи на природен газ.

В подписаното от двамата президенти съвместно заявление българската страна подчертава ключовото значение на Туркменистан за енергийната сигурност на България и ЕС, a Георги Първанов нарече Гурбангули Бердимухамедов свой добър приятел:

Аз благодаря за оценката, която президентът Бердимухамедов даде на България, като на един ключов фактор за Туркменистан, като една съобразна врата, прозорец към Европа. Израз на това разбиране е може би потвърдената готовност България да може да закупи от Туркменистан два и повече млрд. куб/м газ, които очевидно ще ни бъдат все по-необходими в следващите години, посочи държавният ни глава.

Големият въпрос е за трасетата от Туркменистан до България, които трябва да бъдат осигурени с усилията на много страни, допълни Георги Първанов.

И двамата президенти настояха бързо да бъде създадена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.