Първият заместник генерален-директор на Международния валутен фонд Джон Липски заяви в Турция, че икономическото положение в страната се е подобрило.

Във връзка с последните развития в света в икономическата област са налице известни окуражителни признаци, заяви Липски пред асоциацията на индустриалците и бизнесмените в Бодрум.

Липски посочи, че икономическите индикатори дават основание да се смята, че Турция е на прага на възстановяване на икономиката. Сред тези фактори той отбеляза силната капитализация и солидните печалби на банките, явното повдигане на духа на домакинствата и подобряването на мнението на инвеститорите за страната, както и факта, че големите компании са устояли по-скоро добре на шока, като са натрупали малко дългове.

Въпреки това увеличаването на бюджетния дефицит и влошаването на качеството на заемите може без определена интервенция да хвърли сянка върху перспективите за растеж, включително чрез ограничаване на капацитета на банките да разширяват отпускането на кредити, допълва ръководителят на МВФ.  БГНЕС