Централната банка на Турция одобри проект за символ на турската лира. Той олицетворява желанието на страната да има силна валута, всепризната и използвана по целия свят.

Символът е стилизирана латинска буква L, пресечена от две наклонени и успоредни една на друга черти. Символът прилича на котва, което също се е харесало на банкерите, тъй като напомня за пристанище и вдъхва сигурност. Двете пресечни линии пък сочат нагоре, което олицетворява устрема на Турция да просперира.

"Сега и турската лира има свой символ, както еврото и доларът", каза премиер- министърът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на церемония в централната банка на Турция. "Създаването на символ не е просто техническа операция. Той добавя стойност и престиж за националната ни валута, обединява нацията и ни връща на световната сцена", каза още Ердоган.

Новата история на турската лира започна през 2005 година когато бе извършена деноминация чрез премахването на пет нули от банкнотите. Така наречената Нова турска лира бе в циркулация до 31 декември 2008 година, а от 1 януари 2009 година думата "Нова" бе премахната. Така лирата, която бе вписана в книгата на рекордите Гинес като валутата с най-ниска стойност в света през 1995, 1996, 1999 и 2004 година, постепенно се стабилизира в курса си на обмяна към еврото и долара. /Today's Zaman