Турски компании искат да участват в проектите за подновяване на пътната и жп инфраструктура в страната ни. Това стана ясно след проведената среща между вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на Съвета за външноикономически връзки към турското икономическо министерство. Това съобщиха от Министерство на икономиката.

Лукарски и Дончев представиха пред водещите компании предимствата за инвестиране в България. Освен ниското данъчно облагане, изградената транспортна инфраструктура и благоприятното географско положение, участниците в срещата подчертаха фискалната стабилност и дисциплина в България, съчетана с ясна визия с конкретни стъпки по ключови реформи.

„Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори у нас попадат и турски. Добрият опит, който тези фирми са натрупали, дава допълнителен стимул на турските ни партньори да изберат България за бъдещите си инвестиции и значително увеличаване на стокооборота“, заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Министър Божидар Лукарски подчерта, че приоритет в икономическата политика на правителството е насърчаване на инвестициите във високотехнологични сектори, които създават висока добавена стойност и са предпоставка за постигане на ускорен икономически растеж.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за насърчаване на двустранния стокообмен между България и Турция и привличане на нови инвестиции в контекста на отпадналите санкции пред иранската икономика и концепцията на Китай за възстановяване на „Пътя на коприната“, които отреждат на България и Турция важно място в транспортните коридори. В тази връзка бе заявен интерес от турска страна за участие в проекти за подобряване на пътната и железопътната инфраструктура у нас, както и реализирането на съвместни проекти.

Съветът за външноикономически връзки към турското министерство на икономиката обединява над  2000 компании, специализирани в различни сфери – производство, логистика, строителство, фармацевтичен сектор, банково дело и услуги.