Специализираният справочник за чисти храни Food Without Pesticides, издаван от екологичната организация Greenpeace в Германия, излезе с публикация, в която заклеймява 76 вида плодове и зеленчуци, които според тях съдържат прекалено големи концентрации на пестициди, опасни за човешкото здраве. Челните места в класацията заемат продукти, отглеждани в Турция.

На първо място в списъка са турските чушки, които са най-замърсени. Независим анализ, извършен от организацията, показва наличието на 24 различни химични субстанции. На второ място със следи от 10 замърсителя са крушите, внос от Турция.

От общо 582 проби на различни плодове и зеленчуци от цял свят, 11 са турските, за които се констатира, че съдържат прекомерно високи остатъци от пестициди.

От Грийнпийс са направили цветова схема, в която подреждат зеленчуците и плодовете според наличието на химически замърсители. Полетата са в зелено, жълто и червено, като продуктите, класирани в червената секция са тези, при които повече от една трета от взетите проби са давали опасни нива на концентрация на химикали.

От всичките 23 страни-производителки на селскостопанска продукция, обхванати от изследването, Турция е държавата, от която се изнасят най-много продукти, попадащи в червената скала на Грийнпийс. За да са максимално представителни пробите им, еколозите са набавяли плодове и зеленчуци както от магазините, така и от складовете на едро в цяла Европа. Пробите са били събирани през 2009 и 2010 година, като едва ли от тогава до сега количествата на използваните пестициди са намалели значително, пише електронното списание The Cutting Edge.

То помества статистика, според която експортът на плодове и зеленчуци от Турция възлиза на $ 2.339 млрд. през 2011 година.