Ако в рамките на работния ден, днес няма еднозначен отговор от страна на "Булсатком" на предложението за нов договор, TV7 ще прекрати излъчването си към доставчика на сателитна телевизия. Това съобщиха от TV7.

 

Телевизията все още няма удовлетворителен отговор от "Булсатком" на поставените изисквания за нови договорни отношения, , които да отразяват текущите рейтинги и пазарните дялове на TV7 и Super 7. От началото на годината до момента TV7 дава сигнала си на "Булсатком" без договор.

 

Преди седмица, на 2 януари друга българска телевизия - bTV спря сигнала, както и предаването на всичките си програми към "Булсатком".

 

Във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви, че няма да се меси в спора с "Булсатком", защото става дума за търговски отношения между дружества в конкурентна среда.

 

От bTV и TV7 твърдят, че сателитният оператор декларира по-малко от реалния брой свои абонати и на тази база искат увеличение на сумите, които трябва да плаща "Булсатком" за техните програми.

 

"Булсатком" е водещият доставчик на сателитна и кабелна телевизия в страната, като държи близо 35% от пазара на тези услуги.

 

Таксите, които компанията плаща на телевизиите са в размер на 35% от общите разходи, а остатъкът отива за поддържане на мрежата, заплати и формиране на печалба.

 

За напрежението между участниците в този конфликт значение има и влошената икономическа конюнктура в страната. Много компании свиха значително рекламните си бюджети през миналата година, заради кризата на вътрешното потребление.

 

Разбира се нищо не е окончателно. В края на миналата година TV7 предупреди, че на 23 -ти декември ще спре сигнала към "Булсатком" за "неограничен период от време", но това не се случи.