Какви са различните финансови измами и как да се предпазим от тях

 

автор: Георги Емилов,
в. "КАПИТАЛ"

Може и спечеленото с честен труд да е най-сладко, но малцина се отказват от лесните пари. При обещанието за космически суми, без да трябва да си помръднеш пръста, здравата логика на повечето хора напълно изключва и те се хвърлят стремглаво. Именно на това разчитат много измамници, които не по-малко обичат лесните пари. Те проявяват завидна изобретателност при създаването на всевъзможни схеми, които гарантират светкавично забогатяване, безлихвен кредит... или нещо друго невъзможно. Най-известните, но и едни от най-работещите са познатите в България финансови пирамиди. В тях обикновено ви се предлага "гарантирана" двуцифрена лихва или нисколихвен заем срещу първоначална вноска. Други са свързани с всевъзможни начини за установяване на достъп до личната ви информация - банкови сметки, кредитни карти и всичко, свързано с вас. Това е т.нар. Phishing (технология за онлайн измама, при която потребителят въвежда конфиденциална информация на интернет страница имитация). С малко повече внимание и трезва преценка не е трудно да се предпазите от подобни схеми, които могат да струват доста на личния ви бюджет.

Да започнем с най-популярната и позната от близкото минало измама.

Пирамиди, фараони и балъци

...за милиони. Този рефрен от известна българска песен описва много ясно какво са пирамидите и кой печели от тях. И това определено не сте вие! Въпреки че може да се залъжете, че всичко с фирмата, към която сте се присъединили, е наред, то бъдете сигурни, че ситуацията е до време. При тези схеми плащанията към старите членове се извършват с парите, внесени от по-новите. Така първите, дали парите си, наистина за известно време получават обещаната висока лихва и дори привличат приятели и познати. Проблемът настава, когато притокът на капитали рязко спре, както стана сега заради кризата, повечето от тези схеми изгарят.

За щастие в последните години тези схеми са значително по-малко, отколкото през 90-те, но все още не са изчезнали напълно. Последният нашумял случай е с международна структура "Дубай инвестмънт", която през есента на миналата година обяви, че отпуска потребителски кредити с лихва от едва 6.9% (при банкова над 12-15%) за всеки... само срещу такса от 120 лв. След като беше проверена от надзорните органи, изведнъж компанията смени името си на "Хаус билдинг кепитал" и се рекламира като "мощна финансово обезпечена корпорация с капиталов резерв от 1 млрд. евро и оборот на имотния пазар от 3 млрд. евро".

Най-лесно можете да избегнете такива схеми, като прегледате кой друг на пазара предлага подобни услуги и на каква цена. Когато става въпрос за заеми, база за сравнение трябва да са ви банковите лихви. Много е трудно на една институция да работи ефективно и продължително при по-ниски лихви от техните.

Друг болезнен спомен

Освен пирамидите някои борсови играчи още помнят съмнителните публични дружества отпреди 2-3 години. Тогава рязко бяха надути цените на акциите на различни дружества с мъглява дейност. Конкретен случай например е с акциите на "Интерлоджик-имоти" и "Интерлоджик-лизинг". Двете дружества направиха гръмко първично публично предлагане, след което акциите им започнаха буквално да хвърчат нагоре. При това под влиянието на много активна търговия. Всичко това по странен начин напомняше на класическите схеми Pump and Dump. При тях чрез изкуствено създаване на големи обеми и растящи цени се привличат жадни за бързи печалби инвеститори и организаторът на схемата успява да продаде своите акции на огромна печалба. Когато обаче излезе финансовият отчет за 2005 г., се оказа, че "Интерлоджик-имоти" - компания, която трябва да инвестира в имоти, не притежава никакви дълготрайни активи и дори регистрира загуба. Така за инвеститорите се оказа, че притежават немалко акции от... нищо и цената на акциите им се сви драстично.

Дори и да не търгувате на борсата, това не означава, че сте предпазени от измами. След масовото навлизане на електронното банкиране и безналичните пари (чрез кредитни и дебитни карти) все повече хора се опитват да получат достъп до цялата тази информация. И тъй като не могат да ви почукат на вратата и да ви помолят за тези данни, най-често това става по имейл или чрез т.нар. SPAM. Там вие по незнайни причини ставате 999 999-ят посетител на някой сайт и, познайте - ПЕЧЕЛИТЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА! НО! Винаги има едно НО, в което вие трябва да попълните няколко формуляра и да заплатите първо една, а след това втора и трета административни, правни и т.н. таксички, които няма да спрат, докато вие не се откажете от "наградата".

В каквато и подобна ситуация да изпаднете, винаги помнете едно - всичко, което изглежда твърде хубаво, за да е истина, обикновено се оказва, че то не е. Важното е да проверявате, доколкото можете, всякаква информация. Със съдебна система като тази в България вероятността да осъдите мошеника и да си върнете парите по-скоро клони към нула.

Мошеници на дребно

Освен големите измами, където може да бъдете завлечени с много пари или да накупувате скъпоструващи активи, които всъщност нямат никаква стойност, съществуват и дребни мошеници. Те са щастливи и когато успеят да ви преметнат дори само с 50 лв. Най-често това става чрез събиране на съмнителни дарения или нашумелите напоследък телефонни измами. Там "позабравен от вас роднина" ви се обажда с молба за помощ, обикновено спешна нужда от пари, като ви казва да ги предадете на човек, който сега ще дойде до вас да ги вземе. Често по-възрастните хора стават обект именно на такива схеми. Има случаи и на по-дръзки обаждания, в които ви се казва, че синът ви например е ударил човек, в момента е в полицията и веднага му трябват няколко хиляди лева, които някой отново ще дойде да вземе - за да не ви разкарват просто. Важното е никога да не реагирате първосигнално и да проверявате докрай поднесената ви информация.