ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Последният ден на миналата седмица донесе рейнджова търговия на валутните пазари, като повечето основни кросове приключиха сесията почти без промяна спрямо нивата, на които стартираха деня. Единствено британският паунд отново попадна под силни разпродажби и загуби спрямо всички останали основни валути. Стерлингът остана под натиск заради коментарите от страна на председателя на Английската централна банка Мервин Кинг по-рано през седмицата, които хвърлиха сянка на съмнения относно състоянието на финансовия сектор на Острова.

С особен интерес през тази седмица се очакват окончателните данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания за второто тримесечие. Очаква се индикаторът да бъде ревизиран в посока нагоре спрямо предварителните изчисления. Ако обаче, станем свидетели на по-слаби от прогнозираните стойности, това би оказало допълнителен натиск върху и без това слабо търсения през последните сесии паунд.

Щатският долар приключи деня близо до цената си на отваряне спрямо еврото, въпреки че като цяло сесията премина под знака на търсенето на по-нискодоходни валути. Основната причина, поради която единната валута успя да ограничи спада си, беше обявяването на данните за потребителското доверие в Германия. Индикаторът отбеляза 16-годишен връх през октомври, излизайки на нива от 4.3 пункта. В същото време финалните данни за БВП на Франция за второто тримесечие излязоха непроменени, отчитайки ръст с 0.3% във втората най-голяма европейска икономика спрямо предходния съпоставим период.

От друга страна макроикономическите новини отвъд Океана бяха разнопосочни, което също спомогна за колебливото представяне на долара. Продажбите на дълготрайни стоки за август отбелязаха изненадващ спад с 2.4% на месечна база, докато потребителското доверие на Мичиганския университет за септември достигна 21-месечен връх от 73.5 пункта.

От фундаментална гледна точка настоящата седмица се очертава особено интересна за кросовете на щатския долар. Основният фокус на пазарните участници ще бъде насочен към окончателните данни за ръста на американската икономика през второто тримесечие, придружени от заетостта в неселскостопанския сектор в края на периода.             

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.4664; High – 1.4723; Low – 1.4614; Close – 1.4672

Спадът на евро/долар през изминалата сесия беше ограничен от 1.4610, което се явява критично ниво с оглед на възходящия импулс след 1.4191. Трайното преодоляване на това дъно би довело до засилване на низходящия импулс. Предвид дългосрочния тренд от началото на март насам корекциите на двойката трябва да бъдат ограничени до 1.4447, за да очакваме запазване на това движение и продължаване на ралито до около 1.50-1.51. Краткосрочни съпротиви преди това са 1.4560 и 1.4515.

GBP/USD

Open – 1.6055; High – 1.6065; Low – 1.5915; Close – 1.5932

Второто поредно затваряне под ”neckline”-а на тренд-обръщащата фигура „глава и рамене” потвърждава цялостното развитие на тази формация, чиито идеален таргет са нивата около 1.52. Често обаче, целта на подобни тренд-обръщащи фигури не бива изпълнявана с абсолютна точност, затова можем да очакваме развитие на подобен сценарий и в този случай. Потенциал да ограничи спада на паунд/долар има и 200-дневната МА, която е текущо проектирана при 1.5405. Преди това подкрепа представлява 1.5801.

Възможно е да наблюдаваме тест на “neckline”-a на формацията, който е текущо проектиран при 1.6175, като е необходимо кабелът да остане под тази цена, за да бъде валидна фигурата „глава и рамене”.

USD/JPY

Open – 91.27; High – 91.34; Low – 89.50; Close – 89.85

След като преодоля подкрепата на зоната около 90.10/50, низходящият импулс при долар/йена намери продължение и в началото на днешната сесия. Първа краткосрочна цел в посока надолу са трите дневни дъна при 87.10, където се намира най-ниската стойност на двойката за последните 14 години. При корекция нагоре първа краткосрочна съпротива е 90.10, следвана от 91.60.