През септември Китай е постигнал по-малък търговски излишък спрямо предходния месец, показват новите официални данни, цитирани от агенция Синхуа. Това се дължи на по-нисък износ, но и при вноса има тенденция към забавяне на ръста. Превишението на износа над вноса е 16.88 млрд. долара, докато през август тази цифра сочеше 20 млрд.

Износът на годишнна база се увеличава с 25.1%, като през август процентът е бил 34.4%. Вносът се покачва с 24.1%, докато през август отбеляза годишен ръст от 35%.

Според анализаторите на MarketWatch, резкият спад в двете категории се дължи на икономическия подем, обхванал света преди година. Базата, от която се изчислява процентът на годишното изменение, е станала по-висока. Коментира се, че през четвъртото тримесечие темпът на прираст на износа и вноса ще се укроти до 10 – 15%.

Акциите в Шанхай първоначално реагираха негативно на този сигнал, но в последствие отново злязоха на положителна територия. Беше отчетено, че износът на месечна база продължава да нараства, с 4.1%, а вносът е на исторически връх, отбелязвайки месечен прираст от 7.4%. В тези данни се вижда, че китайската икономика продължава да расте.