"Търси и ще намериш", както се казва в Библията. След десетилетие белязано от опасения за намаляване на ресурсите, петролните компании значително повишиха инвестициите си в изследвания и постигат все по-впечатляващи резултати.

 

Repsol откри повече от 900 милиона барела петролен еквивалент в Аржентина. Така испанската фирма отчете най-много нови запаси в историята си след поредица от пресни находки в разработените вече находища и в неизследвани доскоро области, предава WSJ.

 

Някои от най-големите нефтени компании не успяха да открият нови значителни находища в традиционните басейни на Бразилия и Западна Африка. Те закъсняха да се включат и в разработването на запасите от шистов газ и нефт в САЩ.

 

Но пък откриха залежи на изненадващи места. Италианската Eni намери находище с близо 600 милиарда куб. метра природен газ в Мозамбик.

 

Statoil пък обяви през октомври, че е открила находище с потенциални 1.5 милиарда барела петрол в Северно море, което е едно от петте най-големи намирани някога от Норвегия.

 

Този успех се дължи отчасти на увеличените изследователски разходи. Най-големите шест публично търгувани независими петролни компании разпределят 13% от капиталовите си разходи за изследвания през 2010 г. и 15% през 2009 г., в сравнение с 8.6% през 2005 г., според данни IHS Herold.

 

Стабилността на резервите също се подобрява. До 2015 г, 35% от петрола ще се добива в области, където производството не намалява, в сравнение с 20% през 2005 г., по оценка на Deutsche Bank. Това трябва да помогне за подобряване на средните годишни темпове на растеж на добивите до 3% през 2015 г.

 

Разбира се, има много неизвестни. На италианците от Eni вероятно ще са им необходими 6 години, за да започнат да изнасят газ от Мозамбик. Repsol пък се сблъсква с ограничения на цените на петрола в Аржентина.

 

Намирането и разработването на нови ресурси става все по-скъпо. Разходите достигат средно 19 долара за барел нефтен еквивалент през периода 2008-2010 г, в сравнение със средно 9 долара за барел нефтен еквивалент през 2000-2005 г.

 

Но новите находища ще доведат до преоценка на акциите на компаниите и може да се превърнат в златна мина за инвеститорите на фондовите пазари.