Енита Енчева от Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ е само на 16-години, но защити в Европейската комисия план за действие, наречен „Нова енергия за Европа”. В документа, изработен от ученици от цяла Европа, се предвижда намаление на въглеродните емисии с 30% до 2030 г., съобащава Дарик Варна.

Енита е единствената българка, която участва в екип, заедно с нейни връстници от общо 10 европейски страни, посетили Брюксел през тази година. Десетокласничката заминава за белгийската столица, благодарение на инициативата „Млади идеи за Европа”, чийто координатор за България е Общественият център за околна среда и устойчиво развитие.

Миналата есен нейното училище стана участник в международния проект на фондация „Робърт Бош”, чиято цел е да даде възможност на младите хора за участие в диалога за бъдещето на Европа. В продължение на седмица учениците разработваха идеи за устойчивото енергийно бъдеще на Стария континент, а след това ги защитиха пред публика, като влязоха в ролята на евродепутати. Енита Енчева получи правото да представи енергийните идеи на младежите от България, след конкурс - есе и интервю на английски език.

„Научих се как да лобирам, ако искам да прокарам идеята си. Да намирам точните доводи и аргументи, с които да я защитя”, разказва момичето за натрупания опит по време на проекта. По отношение на намалението на въглеродните емисии с 1/3 до 2030 г., Енита смята, че не е неизпълнимо. „Ако има желание, може да се случи”, казва с леко разочарование варненката, чула в Еврокомисията и доводи „против”.