Испания ще поиска от Европейския съюз да се удължи срокът на действие на фонда за преструктуриране на банките, съобщи финансовият министър на страната Елена Салгадо.

Според споразумението с европейските власти, действието на фонда трябваше да се прекрати на 30 юни, но много финансови институции на Пиренеите са в процес на сливане.

Засега не е ясно с какъв период испанското правителство ще поиска да бъде удължено действието на фонда.

Междувременно, стана ясно, че испански банки са заели рекордна сума от Европейската централна банка /ЕЦБ/ през миналия месец – 136.49 милиарда евро, или приблизително една четвърт от всички отпуснати от институцията заеми за банки. За сравнение, предишният рекорд беше 105.6 милиарда евро. Анализатори обясняват този факт с две причини: едната – погасяването на дълговете по специалната програма на ЕЦБ за отпускане на краткосрочни кредити на банки на стойност 440 милиарда евро, а другата – затруднения с ликвидността.

Предстои публикуването на резултатите от стрес тсетовете на испанските банки, по настояване на испанските власти. Следващата стъпка е да се прецени от какъв допълнителен капитал ще имат нужда те и дали изобщо ще имат нужда от рефинансиране. Според най-лошия сценарий, рекапитализацията на испанската банкова система ще струва около 23 милиарда евро, смятат експерти от рейтинговата агенция Fitch. Reuters