ЦИК е взела решение за удължаване на изборния ден 20.00 часа, включително и извън страната, съобщи говорителката Комисията Ралица Негенцова. Оповестяването на социологическите поручвания ще бъдат след 20.00 часа. Негенцова каза още, че ако след 20.00 часа пред секциите има желаещи да гласуват, документите им ще бъдат събрани и само на тях ще се разреши да гласуват до 21.00 часа.

18:38 часа

Над 40 процента е средната избирателна активност в страната и за двата вота, показват данните на Централната избирателна комисия към 17 часа. Нова информация ще бъде изнесена след 19:30.

Избирателната активност, която от Централната избирателна комисия отчитат според данните към 17.00 часа, е около 40 на сто, обобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Най-висока активност в изборния ден е регистрирана към същия час в Кричим, община Пловдив - 66,6 на сто; Трекляно, община Кюстендил - 49 на сто; Ковачевци, община Перник - 45 на сто; Царево, община Бургас - 44 на сто; Струмяни, община Благоевград - 42 на сто; Черноочене, община Кърджали - 39 на сто. Продължават изборите в Кубрат, община Разград, където бе регистрирано нарушение - липсата на една от партиите в листата. По думите на Троянов няма как изборите там да бъдат спрени, но по случая предстои ЦИК да излезе с решение по-късно.

Близо 80 на сто достигна избирателната активност в местата за лишаване от свобода в страната, съобщиха от Министерството на правосъдието. 1430 от лишените от свобода, които имат право да гласуват, вече са пуснали бюлетини. Около 1800 са имащите право на глас в затворите и следствените арести днес.

Изборният ден започна нормално в 6 часа и ще продължи до 19 часа, като може да се удължи с още един час, ако пред секциите има опашки от гласоподаватели. Той започна без инциденти, съобщиха от пресцентъра на МВР. За гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред в МВР работи оперативен щаб. Създадена е организация на работа по откритата линия на МВР за получаване на информация от граждани. Чрез нея се обменя информация със СДВР и областните дирекции в страната, както и отчитане на предприетите по сигналите мерки. В Централната избирателна комисия (ЦИК) няма данни секции в страната да не са открити, съобщи за Дарик говорителят й Ралица Негенцова. Избори се произвеждат в 11 646 секции на територията на страната и 161 секции в чужбина в 58 държави, допълни Негенцова.