"Уестингхаус" ще проучи осъществимостта на проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" в България, с акцент върху хибриден реактор, включваща ВВЕР оборудване.

Компанията подписа договор за провеждане на проучването с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

По-рано тази година българското правителство реши да изостави плановете си за нова атомна електроцентрала в Белене и започна да търси възможности за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Уестингхаус" е избрана от списък от пет възможни кандидати - останалите четири са "Уорли Парсънс", "Риск инженеринг", "Арева" и консорциум "Арева-Мицубиши-Уестингхаус". Засега не става въпрос за проектиране и строителство на нова мощност, а просто за проучване за осъществимостта на проекта.

 

От "Уестингхаус" с предимство ще разгледат възможността за ползване на руски реактор 1060 AES-92, тип ВВЕР и западна периферия – т. нар. хибриден дизайн, при който ще се използва вече готовият първи реактор за АЕЦ "Белене". При него системите за контрол и безопасност вероятно ще са произведени от "Уестингхаус", а системата за охлаждане и турбогенераторите ще са на "Тошиба".

 

Другата възможност е използването само на технология на "Уестингхаус" с реактор AP1000 Westinghouse с мощност до 1200 мегавата.

 

Предпроектното проучване трябва да завърши до март 2013 г. То ще включва оценка на обекта, радиоактивните отпадъци и използването и управлението на горивото, използване на съществуващата инфраструктура и съоръжения, лицензиране, местните икономически аспекти, както и рентабилността на двата варианта за реактори.

 

"Уестингхаус" е свързан с АЕЦ "Козлодуй" от много години. Американската компания участваше в изваждането от експлоатация на първите четири блока на централата.