Енергийната компания Уестингхаус взе поръчката за VII-ми блок на АЕЦ Козлодуй, след като намали цената с 16%. Офертата на американците е на стойност 1.95 млн. лв. , срещу които ще бъде извършено предпроектно проучване на възможността за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на първа атомна централа в Козлодуй.

За да се пристъпи към изграждането на новия блок, ще трябва да се открият още две процедури - за оценка навъздействието върху околната среда и водите и за геоложко проучване. Разходите по тях не би трябвало да надхвърлят 5 - 6 млн.лв., според министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Договорът между министерството и Уестинхаус бе подписан днес между добрев и Хавиер Гонзалес, вицепрезидент на компанията.

В конкурса за предпроектното проучване участваха още Уорли Парсънс, Риск инженеринг, Арева с Мицубиши. Уорли Парсънс и Риск инженеринг са подали документи за извършване на геоложко проучване, а за извършване на ОВОС пък се прави директно договаряне с БАН, която ще сформира екип за това.