Уикенд почивките в родните ски курорти са по-високи в сравнение с почивката в западноевропейските курорти. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова.

„България е на първо място в Европа по ниски цени за 6-дневните пакети, но не така стои въпросът за т. нар. дълги уикенди“, заяви министърът. Оказва се, че за 3 дни в Банско туристите трябва да си приготвят по 500 лв. 

В тази сума е включено настаняването в 3-звезден хотел и карти за ски пистите. За сравнение в италиански курорт в Алпите почивка от шест дни със същите условия струва всичко около 400 евро. В цената обаче влиза още

безплатен превоз до пистите и ползване на ски екипи

Според ресорния министър в някои от родните курорти има прекалено високи цени, които гонят желаещите да почиват у нас.

„Това трябва да бъде коригирано, включително и с държавната политика в бранша. Необходимо е да работим за оптимизиране на цените и повишаване на качеството", обясни Ангелкова пред Нова телевизия. Според междинните данни на туроператорите тази година има ръст на българските туристи, избрали родните зимни курорти, като представляват 70% от почиващите. Ръст има и при гостите от Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

По-малко руснаци и украинци са избрали България за зимната си почивка. За периода януари – ноември 2014 г. 20 600 руснаци и 56 200 украинци по-малко са почивали у нас в сравнение с 2013 г. “Най-важното за справяне с това предизвикателство е

облекчаване на визовия режим

и уеднаквяване на административното обслужване от нашите консулски отдели и изнесените визови центрове”, обясни Ангелкова. Според национална програма за реклама на България през 2015 г. курортите ни ще се представят целево. 

„Ще поставим фокус върху културно-историческите маршрути, които преминават през територията на цялата страна”, уточни министърът на туризма. Министерството ще постави акцент и върху голфа, който привлича висок клас туристи.