Русия и Украйна разрешиха дълго продължил спор, свързан с доставките на природен газ, заяви украинският премиер Юлия Тимошенко след среща с руския й колега Владимир Путин.

Споровете, свързани с доставките на природен газ, доминират в отношенията между Русия и Укарйна в последните няколко години. Миналата година те приключиха с най-дългото прекъсване на руските доставки от природен газ за Европейския съюз /ЕС/ от десетилетия насам.

Успяхме да преодолеем всички проблеми, свързани с доставките на природен газ, заяви Тимошенко след разговори в Сопот, курорт на Балтийското крайбрежие в Северна Полша. Русия доставя една четвърт от газа за ЕС и по-голямата част от него преминава през газопроводи в Украйна. Сблъсъците за вноса на руски газ в Украйна доведоха до прекратяване на транзитните доставки в Европа. Отношенията между Владимир Путин и Юлия Тимошенко се следят внимателно преди президентските избори на 17 януари в Украйна.

Нашата среща беше много важна за Украйна. Следващата ни среща ще се проведе през октомври и ще бъде организирана в Украйна, заяви Тимошенко. Затопплянето на отношенията на украинския премиер с Русия в последните няколко месеца провокира спекулации, че Москва може да я подкрепи на изборите, за да увеличи влиянието си над бившата съветска република. БГНЕС