Упорито не ни се представят договорите между завод „Ален мак" и неговите дистрибутори, както и договорът между „Ален мак" и „Ален мак България", който е за над 7 млн. лв. Това заяви за Дарик главният изпълнителен директор на пенсионно осигурителна компания „Доверие" Даниела Петкова.

Укриването на тези договори, както и цялата изискана от съда счетоводна документация, са били една от основните теми, които са били дискутирани миналата седмица на общото събрание на кредиторите. Според Петкова договорите съдържат отговори на въпросите защо козметичният завод е излязъл в несъстоятелност и дали предприятието умишлено не е водено към фалит. Собствениците ще бъдат дадени на прокурор, заради отказа да предоставят важната счетоводна документация.

Другата основна тема, която се е дискутирала на общото събрание, е била оценяването на активите на „Ален мак". Предстои изборът на лицензиран оценител, който се предполага да извърши процедурата за около месец. Машините, съоръженията, сградите, търговските марки и земите на предприятието ще бъдат обявени за продан, но с уточнението, че това ще стане вкупом, обясни Петкова. Задълженията на дружеството са за около 5.7 млн. евро, което е и минималната цена на активите.

Ако от „Ален мак" продължават да не представят споменатите договори, ще бъдат сезирани компетентните органи, закани се изпълнителният директор на „Доверие".

Собственик на свързаното дружество „Ален мак България" е офшорката „Н и Ю Лаборатоар", която е регистрирана на Вирджинските острови.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!