Все по-лесен достъп до ипотечен кредит и все по-ниски лихви отчитат анализаторите от КредитЦентър за септември. Деветият месец бележи началото на сериозна тенденция за покачване на процента за финансиране. Най-много от сделките са получили външно финансиране в размер на 70% - 80%.

Едва 4.3% от кредитополучателите са получили финансиране между 80% и 90% от общата стойност на имота, като този процент също расте. Пазарът все още не е активен в пълното финансиране на сделките, въпреки че се появиха и такива предложения. Средният размер на изтеглените ипотечни кредити е 30 260 евро.

Маломерните жилища в София пък задържат постоянни цени през последните няколко месеца, отчита небанковото дружество „Кредитекс”. Според компанията това е първият признак за обръщане на тенденцията на спад при продажните цени и началото на нов възходящ цикъл в този сегмент на пазара.

Изводът е направен въз основа на изчисления на текущата доходност от жилищни имоти в София по актуални данни от оценители. В момента продажните цени се стабилизират по-бързо от наемите, отчитат още експертите.