Улица на парите вече има втори седмичен победител. Той се казва Дилян и ето какво разказа за себе си, представянето си в играта и инвестиционните си стратегии и препоръки.


Честито! Ти спечели седмичната надпревара в Улица на парите! Как се чувстваш?

Щастлив съм, че станах седмичен победител, особено през тази доста оспорвана седмица. Както се вижда от класирането конкуренцията беше голяма и резултатите са доста близки, така че победата ми е по-сладка.

Разкажи ни повече за себе си: с какво се занимаваш, какво си завършил, какво правиш през свободното си време?

Казвам се Дилян Димитров, от град Търговище съм. Завършил съм магистратура „Корпоративни финанси“ в Икономически Университет – Варна. В момента работя в отдел „Човешки ресурси“ в Електромонтажно управление АД, предприятието работи в сферата на енергетиката. В свободното си време обичам да разпускам сред природата, лятото на морето, зимата – на ски. Когато имам възможност и време най-вече играя футбол, ходя за риба. Обичам да пътувам.

Инвестираш ли към момента на БФБ?

Не, към момента не инвестирам на БФБ и никога преди това не съм инвестирал.

Какво мислиш за БФБ?

Мисля, че база на сравнение с развитите азиатски, американски и западноевропейски борси няма. По–лошото,  според мен е, че изоставаме от тези на средноевропейско ниво, които трябва да са ни мерило за към момента. Но като се има предвид състоянието на икономиката ни и това, че през годините от близкото минало на няколко пъти започвахме от нулата май няма нищо изненадващо.

Имаш ли препоръки към БФБ?

Може би има какво да се направи за да се засили интереса към БФБ.
В момент на криза, в какъвто се намираме, и спад на пазарите, инвеститорите се въздържат от покупки и докато изчакват благоприятен момент отново да се включат, търговията замира. Може би въвеждането  на къси продажби ще привлече вниманието на играчите предпочитащи спекулативния начин на търговия и оборотите ще се повишат. Но това е нож с две остриета, защото те пък могат да засилят посоката надолу, както се получи в Германия, където пък наскоро забраниха търговията на късо. Въпросът наистина е доста сложен и дискусионен.

Също така покрай играта Улицата на парите следя всекидневно всички сделки на БФБ и впечатлението ми е, че повечето сделки са на доста ниска стойност, което значи, че по-скоро тъговците на БФБ са дребни. Много рядко стават големи сделки. Трудно бихме привлекли вниманието на инвеститори от големите държави, но би било добре ако можем да станем един региоален играч, но затова някой трябва да поеме инициативата. Във връзка с това мисля, че идеята за приватизация на държавния дял на БФБ е добра. Имаше информация за интерес от страна на австрийската и германската борса и според мен те биха поели инициативата за раздвижването на БФБ.

Имаш ли си предпочитана публична компания?

Нямам любима компания, към която да имам предпочитания за инвестиция. По-скоро предпочитам спекулативната търговия отколкото дългосрочното инвестиране.

Коя компания, която не е публична, искаш да видиш на борсата?

Не мисля, че има някоя голяма компания, която не е публична към момента и която би ми привлякла вниманието. Но би ми било интересно как ще реагират инвеститорите на идеята на правителството за приватизация на дялове от държавните енергийни компании  чрез създаване на един общ енергиен холдинг с дяловете на тези компании и листването им на БФБ.

Какво мислиш за инвестирането в дялове на фондове?

Това е добра възможност за тези, които нямат нужните познания или време, а биха искали да инвестират парите си на капиталовите пазари. Лично моето мнение обаче е, че в момента тези фондове поддържат високи такси и комисиони, поне така беше, когато за последно им преглеждах оферите, и се получава така, че рекламират едни високи доходности, а след като се приспаднат таксите за управление, за обратно изкупуване и др. такива знайни и незнайни удръжки, де факто се получва друго. И докато банките държат тези високи лихви по депозити фондовете скоро няма да се похвалят с увеличение на членовете си. Всеки би предпочел да инвестира в капиталово сигурни активи с доходност равна или дори по-висока от тези на фондовете.

Какво мислиш за Улица на парите?

Мисля, че е едно много добро и надявам се да стане успешно начинание на darikfinance.bg. Играта е позитивна, обучаваща и има конкуренция между играчите. Големият брой играчи показва, че играта е одобрявана от интернет потребителите. Другото, което ми харесва е, че имаш възможност да се „срещнеш“ с играчи, всеки със собствени знания, повечето от които са готови да ги споделят и по този начин научаваш много нови неща, а това според мен е много добър начин на обучение.

В какво предпочиташ да инвестираш на играта?

В играта инвестирам предимно в нислоликвидни и волативни акции на компании от БФБ. Положението е такова, че там отклоненията в момента са най-големи и съответно печалбата е по-голяма, но също така и риска от голяма загуба е доста висок. Също така инвестирам и в някои от акциите от индекса Dow Jones.

Когато кризата приключи, мислиш ли, че ще приложиш знанията си от играта в реалния живот?

Ако кризата прключи преди края на играта и аз имам възможността и късмета да спечеля голямата награда на трети сезон – стаж на БФБ, може би бих инвестирал след това, дотогава ще продължа да инвестирам на Улицата на парите.

Ако играеш на реалната борса, кой пазар ще предпочетеш – българския или някой чужд?

За в момента нямам финансовата възможност да инвестирам на някоя от чуждите, развити борси, по-скоро бих инвестирал на БФБ. Иначе желанието ми е да имам възможност да търгувам на някоя от развитите борси.

Какво ще кажеш на прохождащите инвеститори в Улица на парите?

Искам да им кажа, че Улицата на парите е едно прекрасно място да експериментират. Да пробват различни стратегии или да си тестват някакви техни идеи за инвестиране. Тук нищо не губиш само може да спечелиш и  това, че в даден момент може да са по-назад в класирането да не ги обезкуражава, а да продължават да търсят най-добрата за тях инвестиционна стратегия и резултатите ще дойдат. Аз съм играл във всичките сезони на Улицата на парите и преди това в друга подобна игра и чак сега ми се отвори възможност да се боря за челно класиране, но и аз съм бил на опашката, а не е изключено и пак да отида там, просто всичко е доста динамично. А седмичното класиране им дава възможност с няколко добри и успешни сделки от по-задните позиции в генерлното класиране да изскочат напред в седмичното.

Какво очакваш да видиш в следващите сезони на играта?

Очаквам да видя стоп поръчки на късите продажби и маржин покупките, както и плаващи стопове. Друго, което би ме улеснило, е при подаването на поръчките да има още едно поле, което да показва общата сума, която се инвестира или обратното - като напишеш общата сума, която искаш да инвестираш, да ти пресмята броя акции, които можеш да купиш или продадеш. Така мисля, че ще се намали доста използването на калкулатора. Също така може да се направят и някои други козметични промени, като възможност да си изтриваш поста на дъската, в меню "Сделки" да пресмята общата печалба/загуба от затворените позиции.